VIURE AL NÚVOL – QUE ÉS EL NÚVOL (1)

     Avui iniciarem una sèrie de posts que he decidit titular “Viure al núvol” i que no tenen altra finalitat que fer-vos la vida una mica més fàcil. Doncs si, al núvol, la vida d’un educador social a l’administració és una mica més senzilla. Gràcies al núvol un pot ser més eficient i, fins i tot, més creatiu. S’hi viu molt bé als núvols! Molts de cops tenim que fer un cartell, un tríptic, una presentació, una revista, compartir documents, un formulari, trobar imatges lliures, editar les fotografies de la última sortida, dissenyar una activitat d’aprenentatge, editar una “peli”, innovar una mica… res, coses d’aquelles que solem fer els educadors. A casa, pot ser ho faríem en un “plis” amb el programari lliure que no te l’acabes, però a la feina! El teu ordinador està pensat per administratius: office, correu i navegador. I això si tens sort! Bé, sempre els podem demanar als “informàtics” que ens instal·lin el que necessitem. Segur que us passa el mateix que a mi: mai us posen cap problema, venen ràpidament, motivats i de bon humor, tot són facilitats! tot es resol en un tres i no res”. Oi que l’he encertada! Bé si us passa com a mi, no necessitareu per a res aquests posts, però si no… Benvinguts al núvol!: gratis, lliure i sense instal·lar res.

I QUÈ ES EL NÚVOL?

     El núvol a internet, o, per a qui li agradin els idiomes, el Cloud Computing, és un model emergent d’ús de la xarxa i dels equips informàtics. El Sr. Núvol no és una altra cosa que un conjunt enorme de servidors externs que determinats proveïdors ens deixen utilitzar, sota determinades condicions, per emmagatzemar arxius nostres o utilitzar programes “on line” que estan instal·lats en ells. El núvol és com un súper disc dur que és fora del nostre ordinador i al que accedim a través d’un compte -nom d’usuari i contrasenya-. Hi pots guardar les teves coses i fer ús de programes que no són al teu equip. Un cop entès el concepte ja podem analitzar els avantatges i inconvenients de fer ús d’aquest recurs.

                Serem optimistes i començarem pels avantatges:

  1. No cal instal·lar els programes, ni que te’ls tingui que instal·lar ningú. N’hi ha “on line” per fer quasi bé qualsevol cosa. S’evita ocupar disc dur, memòria, actualitzacions.
  2. Encara que tinguis un ordinador senzillet i amb un disc dur esquifit pots treballar´hi igualment.
  3. S’estalvia molta “pasta” en programari. Els programes, lliures, solen tenir restriccions, però deu ni do, la de coses que podem arribar a fer amb les modalitats lliures.
  4. Pots accedir als arxius i programes des de qualsevol lloc i des de qualsevol dispositiu. Únicament necessites una connexió a internet. Els arxius, si és el cas, es poden compartir amb facilitat.

I ara venen els inconvenients

  1. Manca de privacitat i de seguretat. Els arxius no estan al nostre disc dur ni al de l’empresa institució, entitat per la qual treballem. Evidentment això suposa que perdem el control sobre els mateixos. Mai podrem tenir la seguretat total de qui accedeix als arxius. Hem de ser conscients que hi ha una llei de protecció de dades a la qual ens devem. Ull, les fotografies, vídeos… també són dades personals i en treballant en contextos públics no les podem emmagatzemar en qualsevol servidor. Per tot això us faig la següent recomanació: Cureu-vos en salut. No “pengeu” mai al núvol, arxius ni imatges, que no siguin vostres. Cal diferenciar l’àmbit personal de l’àmbit públic. Utilitzeu els avantatges del núvol, únicament en l’ús de programari “on line”
  2. Necessitem sempre Internet. Si no tenim internet o hi ha problemes amb la xarxa: S’ha acabat el bròquil!. Sense internet no hi ha núvol.
  3. El núvol es pot volatilitzar i desaparèixer en sec per decisió del proveïdor. Realitzeu còpies i descarregueu els arxius pels quals tingueu una especial estima.

Fins aviat. Ah! i amb recursos pràctics!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *